Kysymyksiä ja vastauksia

Onko vinkkipuheen oppiminen vaikeaa?

Ei. Yleensä noin 12 tuntia riittää koodien omaksumiseen. Sujuvuus syntyy käytön myötä.
Lue lisää vinkkipuhekursseista tästä.

Kuinka varhain vinkkipuheen käyttö pitäisi aloittaa?

Mitä aikaisemmin aloitat, sen parempi. Vauva tai pieni lapsi, jolla on kuulovika, oppii vinkkipuheen jäljittelemällä. Lapselle ei siis tietoisesti opeteta menetelmää. On todettu, että varhain aloitettu ja jatkuva vinkkaaminen mahdollistaa sen, että kuulovikainen lapsi voi ymmärtää puhetta kuten kuuleva lapsi. Toisaalta, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa vinkkaamista. Isommat lapset hyötyvät myös systemaattisesta opetuksesta.

Miten lapseni tulee kommunikoimaan?

Lähes kaikki vinkkipuhetta käyttävät lapset, jotka hyötyvät kuulokojeista tai sisäkorvaistutteesta, ilmaisevat itseään puheella. Yleensä lapset eivät itse vinkkaa.
Kuinka pitkään lapseni tulee tarvitsemaan vinkkipuhetta?

Tämä vaihtelee yksilöstä toiseen, mutta yleensä lapsi tarvitsee vinkkipuhetta jatkuvasti varhaisvuosinaan voidakseen omaksua kunnolla puhutun kielen. Jatkuva, säännöllinen vinkkaaminen jää yleensä sivuun siinä vaiheessa, kun kieli on omaksuttu, mutta vinkkipuhe on sen jälkeenkin hyödyllinen menetelmä uusien sanojen oppimisessa, ääntämisen korjaamisessa, vieraita kieliä opiskellessa sekä tilanteissa, joissa pelkkä huulioluku ei riitä.
Suurin osa ihmisistä ei osaa vinkkipuhetta. Miten lapseni pärjää heidän kanssaan?

Vinkkaaminen opettaa lasta kiinnittämään huomiota huulioon ja harjaannuttaa hänet huuliolukuun. Hänestä tulee usein taitava huuliltalukija, mikä puolestaan tukee kommunikaatiota niiden henkilöiden kanssa, jotka eivät itse vinkkaa.
Mitä hyötyä vinkkipuheesta on koulussa?

Vinkkipuhe selkeyttää puhuttua kieltä luokkahuonetyöskentelyssä ja sitä voidaan käyttää koko ajan tai vain satunnaisesti. Vinkkipuhe soveltuu erityisen hyvin lukemisen opetteluun ja uusien sanojen oppimiseen. Luokassa sekä opettaja että avustaja (jos sellainen on) voivat käyttää vinkkipuhetta.

Voiko vieraita kieliä opiskella vinkkipuheen avulla?

Kyllä voi. Vinkkipuhe on sovellettu yli 60 eri kielelle. Suomenkielen vinkkejä voi myös käyttää tukena vieraiden kielten oppimisessa.

Muita kysymyksiä? 

Otamme mielellämme vastaan kysymyksiä sähköpostitse: vinkkipuhe@gmail.com

Arkisto